Clem Schouwenaars

Programma

  In de marge
Fiets- en wandelroute  

Programma Beschreven Land 2022 - Clem Schouwenaars

 • Thematische fietsroute: Diksmuide - Lo - Veurne

  doorlopend

 • Thematische wandelroute: Lampernisse - Oostkerke - Oudekapelle

  doorlopend

 • Lezing over Clem Schouwenaars gebracht door Jan Van Herreweghe

  6 juli om 20u - OC Volcraven - Oostkerke, Diksmuide (tickets)

  30 september om 19u30 - Aurelia - Weststraat 17, Lo

  18 oktober om 19u30 - Bibliotheek - Sint Denisplaats 16, Veurne

  De Vlaamse schrijver Clem Schouwenaars (1932-1993) was in de jaren 70 en 80 een van de meest gelezen schrijvers in Vlaanderen. In de openbare bibliotheken werden zijn boeken verslonden en dienden zij, wegens veelvuldig gebruik, in meerdere exemplaren aangekocht te worden. Maar bijna 30 jaar na zijn overlijden is zijn werk zo goed als vergeten. Het is het lot van vele schrijvers.

  Verleden jaar kreeg bibliothecaris Jan Van Herreweghe de vraag wat vandaag nog de waarde is van het oeuvre van Clem Schouwenaars. Daarop begon hij de boeken van Schouwenaars te (her)lezen en raakte hij geïnteresseerd in diens leven, praatte hij met verschillende mensen, richtte hij een Facebookgroep op, ging hij opzoekingen doen in archieven, dweilde hij antiquariaten af om zijn collectie aan te vullen … en realiseerde hij een Powerpoint met een 140-tal dia’s over leven en werk. Een bewogen leven. Doorspekt met een oorlogstrauma, de dood van zijn vader en moeder, een scheiding, talrijke vrouwen, een passionele relatie, zelfmoordpogingen, drank, roken … kortom een bewogen leven.

 • Lees 'De Seizoenen' met De Leesclub Diksmuide o.l.v. Marc Vandenbussche

  21 juni om 19u30 - Leeszaal bibliotheek Diksmuide

  Speciaal voor het project Beschreven Land is er op dinsdagavond 21 juni een extra editie van onze Leesclub. Moderator Marc Vandenbussche zal samen met de deelnemers inzoomen op de roman De Seizoenen.

  bibcontact@diksmuide.be, 051 79 32 90

 • Transitions

  23 - 26 juni - Kortestraat 3, Lampernisse
  23/06: vanaf 18u
  24/06: vanaf 14u
  25/06-26/06: van 10 tot 19u

  Beeldende mijmeringen rond De seizoenen met Matthieu Lobelle (beelden) en Anne Vanoutryve (schilderijen).

 • Clem, met Brassens overGoten

  26 juni om 15u en 18u - Kortestraat 3, Lampernisse

  Huiskamerconcert met muziek van Georges Brassens en KoR van der Goten, twee muzikanten met wie Schouwenaars een bijzondere band had.
  Gebracht door Daan Vanoutryve en Kris Demets. Bestel hier uw tickets.

 • Fotowand met portretten Clem

  26 juni - 26 augustus - De Fot'oeil - IJzerdijk 22, Diksmuide

  In dit gezellige praatcafé langs de IJzer kan je een uitgebreide collectie fototoestellen en ander fotografiemateriaal zien die 100 jaar fotografie samenvatten.

  In het kader van Beschreven Land 2022 is de expowand deze zomer gewijd aan foto’s en portretten uit het leven van Clem Schouwenaars. 

 • Tentoonstelling 'De Seizoenen' met fotografie van Mathieu Aras en Mieke Gunst, teksten Jan Van Herreweghe

  26 juni - 26 augustus - Dorpshuis De Seizoenen - Lampernisse

  Deze tentoonstelling vertelt je alles wat je wil weten over de roman ‘De Seizoenen’ van Clem Schouwenaars: personages, locatie, interpretatie.

  De hedendaagse fotografen Mieke Gunst en Mathieu Aras lieten zich tijdens het voorjaar van 2022 inspireren door het boek en het landschap. Het resultaat zijn prachtige tot de verbeelding sprekende beelden die nog lang nazinderen.

 • Clem Weekend

  25 en 26 juni, telkens vanaf 12 uur - Dorpshuis De Seizoenen - Lampernisse

  Tuinterras Bewonersplatform Lampernisse en doorlopend gidsbeurten

 • Beelden- en Poëzieroute in het teken van Clem Schouwenaars

  8 juli - 11 september - centrum Lo

  In de Sint Pieterskerk van Lo kun je tijdens de beelden- en poëzieroute werken bekijken van Paul Pattyn, Robie Van Outryve, Anne Vanoutryve en Frans Vercoutere die geïnspireerd zijn op de boeken van Clem Schouwenaars.Ook de gedichten langs de beelden- en poëzieroute komen uit de dichtbundels van Clem Schouwenaars.
  www.lo-reninge.be/visit

 • In de sporen van Clem gebracht door Tom Durie en Hugo Verstraeten (poëzie) en Brecht Verstraeten (muziek)

  29 juli om 20u - Sint-Veerlekerk - Oostkerke

  Behalve het schrijven ‘over’ Clem Schouwenaars, is er tegelijk een spreken ‘naar’. Een soort associatie met, het creëren van een wereld als equivalent van die welke Schouwenaars moet hebben ontmoet wanneer hij begin de jaren 70 de Westhoek ontdekte. Een wereld vol landschap en mensen, beheerst door de wetmatigheid van de seizoenen: krachten die buiten ons liggen en ons lot dwingend bepalen. Brecht Verstraeten (gitaar) en Hugo Verstraeten (gedichten) brengen een equivalente werkelijkheid in beweging.  Omdat ze er in geboren werden, leven en werken. Een wereld die ook de romancier beroerde wanneer hij  ‘De Seizoenen’ schreef: een ‘Clem Schouwenaars revisited’. Tom Durie leest voor uit onder meer de bundel “Schaduw der dwaling” (1974) van Clem Schouwenaars. 
  Bestel hier uw tickets.

 • Clem door de ogen van: Ludo Geloen (muziek) en Geert De Kockere (haiku's)

  27 augustus om 20u - Dorpshuis De Seizoenen - Lampernisse

  Op zaterdag 27 augustus 2022 om 20u brengen Ludo Geloen (componist/muzikant) en Geert De Kockere (dichter) in het dorpshuis De Seizoenen - Kerk Lampernisse een origineel eerbetoon aan Clem Schouwenaars. De Kockere verdiepte zich in 'De seizoenen' (1972) en  dat inspireerde hem tot het schrijven van (tot nu toe) meer dan 200 haiku's.
  Een smaakmaker:

  Door de woonkamer
  een wolk van gouden stipjes.
  De zonnestralen.

  In 'De seizoenen' wordt Anton Zevenbergen ook soms geëmotioneerd door klassieke muziek. Ludo Geloen zal bepaalde muziekstukken (o.a. van Bach) die in het boek voorkomen op harmonium uitvoeren. Hij zal daarbij op bepaalde thema's verder improviseren, maar steeds met de geliefkoosde muziek van Zevenbergen/Schouwenaars in gedachten.

  Bestel hier uw tickets (10€).

Galerij